CEREVISIA SPECIALIS - Pivní speciál roku

Mezi pivními speciály chutnal degustátorům nejvíce stout; ocenili i řadu dalších piv

CEREVISIA SPECIALIS - Pivní speciál roku 2018 - vyhlášení výsledků a předání oceněníCEREVISIA SPECIALIS - Pivní speciál roku 2018 - vyhlášení výsledků a předání oceněníCEREVISIA SPECIALIS - Pivní speciál roku 2018 - vyhlášení výsledků a předání ocenění

CEREVISIA SPECIALIS - Pivní speciál roku 2018 - vyhlášení výsledků a předání oceněníCEREVISIA SPECIALIS Pivní speciál roku 2018_4CEREVISIA SPECIALIS Pivní speciál roku 2018_5

Praha 17. října 2018 – Dvacetičlenná hodnotitelská komise složená ze dvou panelů degustovala rekordní počet piv v pořadí již devátém ročníku soutěže CEREVISIA SPECIALIS - Pivní speciál roku. První, dvanáctičlenný panel expertů, byl složen z nezávislých odborníků např. ze Zemědělské univerzity v Praze, z různých dalších odborných institucí, doplněných o členy degustační komise Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, a.s. Druhý, osmičlenný panel reprezentantů, byl sestaven z významných osobností, které pivo a pivovarskou problematiku dobře znají, ale nezabývají se jeho hodnocením profesionálně, jako jsou např. lékaři, novináři, ale i odborníci působící mimo pivovarství.

V nejvíce obsazené kategorii světlá speciální piva bylo posuzováno 15 vzorků. O druhé místo se podělily piva UNGER 18 – VÝROČNÍ SPECIÁL z Pivovaru Rohozec, a.s., dále PRIMÁTOR 16 Exkluziv z náchodského pivovaru Primátor a.s. a Svijanský Kníže 13% z Pivovaru Svijany, a.s. Ocenění za 1. místo získalo pivo Radegast Extra Hořká 15 ze skupiny Plzeňský Prazdroj, a.s. Třetí cena nebyla udělena.

Do kategorie polotmavá a tmavá speciální piva pivovary přihlásily 8 piv. Na třetím místě skončilo pivo ROHOZEC TŘINÁCTKA TMAVÁ, který uvařili v Pivovaru Rohozec, a.s. Na druhém místě se shodně umístila piva Pardubice Granát z Pardubického pivovar a.s. a Postřižinské pivo – Něžný Barbar
13 stupňový polotmavý speciál z produkce Pivovaru Nymburk, s.r.o. Na prvním místě se umístila Černá Barbora, kterou uvařily Pivovary Staropramen s.r.o.

Mezi svrchně kvašenými pivy typu ale, kterých bylo degustováno 9, se o druhé místo podělila piva PRIMÁTOR Stout z produkce pivovaru Primátor a.s. a Master Summer Ale z Plzeňského Prazdroje, a.s. Stejný pivovar vyrobil i pivo Master Red IPA, které obdrželo první cenu. Třetí cena nebyla udělena.

V kategorii neobvyklých piv bylo do soutěže přihlášeno 14 piv. Na třetím místě se umístila piva Bernard višeň z Rodinného pivovaru Bernard a.s. a PRIMÁTOR Weizen, který uvařili v pivovaru Primátor a.s. Ze stejného pivovaru je i na druhém místě oceněné pivo PRIMÁTOR Tchyně a na shodném stupni skončilo pivo Bernard švestka z Rodinného pivovaru Bernard a.s. O první místo se podělily piva VELEN z Pivovaru Černá Hora a.s. a Bernard IPA z Rodinného pivovaru Bernard a.s.

Cenu předsedy poroty za nejvíce nominací, kterých u obou porot získalo 18, obdrželo pivo PRIMÁTOR Stout.
Nejvíce ocenění, celkem čtyři si ze soutěže odnesl pivovar Primátor a.s. a po třech Plzeňský Prazdroj, a.s. stejně tak jako Rodinný pivovar Bernard, a.s.

„Letošní, předjubilejní ročník jen potvrdil trend nárůstu zájmu průmyslových pivovarů o sice druhově pestrý, nicméně z hlediska výstavu minoritní segment speciálních a neobvyklých piv. Soutěže se zúčastnilo rekordních 16 pivovarů ze 14 pivovarských subjektů s historicky nejvyšším počtem 46 piv,“ uvedl Mgr. František Frantík z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, a.s. reprezentující odborného garanta soutěže, který je i předsedou poroty. A současně dodal: „Z hlediska vyhodnocení soutěže je zajímavé, že mezi účastníky soutěže se nenašlo ani jediné pivo, které by u porotců propadlo – všechna piva získala přízeň nejméně třetiny z nich, což je indicií pro to, že kvalita portfolia stále stoupá.“

Ing. Josef Vacl, CSc ze společnosti PORT spol. s r. o., která je vyhlašovatelem soutěže, komentoval letošní ročník: „Potvrzuje se, že pivní speciály se staly pevnou součástí nabídky malých i velkých průmyslových pivovarů a to i přesto, že tato skupina piv má nadále malý podíl na trhu. A dodal: „Nicméně jsou kořením, které trh piva u nás obzvláštňuje, má své zákazníky a to je pro všechny, kteří mají naše pivo rádi, výborná zpráva“

Degustace tradičně proběhla ve Výzkumném senzorickém centru VÚPS, a.s. Ocenění byla v Praze předána představitelům vítězných pivovarů na slavnostním setkání pivovarníků, pivovarských odborníků, médií a laických degustátorů. Snímky ze soutěže jsou k dispozici na www.certum.cz.

Dolní navigace