Tiskové zprávy

Soutěž speciálních a neobvyklých piv CEREVISIA SPECIALIS - PIVNÍ SPECIÁL ROKU 2015: rekordní počet přihlášených pivovarů

Praha 16. září 2015 – Do šestého ročníku soutěže speciálních a neobvyklých piv CEREVISIA SPECIALIS - PIVNÍ SPECIÁL ROKU 2015 přihlásil rekordní počet 14 pivovarů celkem 35 vzorků piv. Degustaci a vyhodnocení přihlášených piv provede dvacetičlenná hodnotitelská komise rozdělená na dvě subkomise 6. a 7. října v senzorickém centru Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, a.s. První z nich, dvanáctičlenný panel expertů, tj. grémium složené z členů degustační komise VÚPS bude doplněn o nezávislé odborníky z dalších odborných institucí jako např. z VŠCHT Praha a Zemědělské univerzity v Praze. Osmičlenný panel reprezentantů bude tradičně tvořen novináři zabývajícími se pivovarskou problematikou a významnými osobnostmi, které pivo znají, ale nezabývají se jeho hodnocením profesionálně. Vyhlašovatelem soutěže je společnost PORT spol. s r. o., odborným garantem je VÚPS, a.s.

 „Rekordní počet soutěžících pivovarů jen potvrzuje trend, kterým je rostoucí popularita speciálních a neobvyklých piv mezi ctiteli piva, což dokazuje, jak se velmi zajímavě vyvíjí pivní kultura i chutě spotřebitelů u nás,“ uvedl Ing. Josef Vacl, CSc. ze společnosti PORT spol. s r. o. „Soutěže, jako je například ta naše potvrzuje zájem pivovarů neustále porovnávat svá piva s pivy konkurence a tím si ověřovat, jak si především v očích odborníků i laiků stojí,“ doplnil Josef Vacl.

Soutěž se vyhlašuje ve čtyřech soutěžních kategoriích: světlá speciální piva (13,0 a více % EPM), polotmavá a tmavá speciální piva (13,0 a více % EPM, barva 20 j. EBC) a vyšší a neobvyklá piva. Tímto pojmem se rozumí např. svrchně kvašená piva, ochucená, piva vyráběná v našich podmínkách neobvyklou technologií, míchané nápoje na bázi nealkoholického piva. V této kategorii přihlašovatel může uvést parametr, kterým se pivo odlišuje, a komise k němu při hodnocení přihlíží. Čtvrtou kategorií je kategorie míchaných piv (tj. nízkoalkoholické nápoje vzniklé smícháním piva s ovocnou složkou).

„Po dobrých zkušenostech z loňského roku budeme i letos provádět degustace soutěžních piv v senzorickém centru našeho výzkumného ústavu," uvedl Mgr. František Frantík z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, a.s. reprezentující odborného garanta soutěže. „Nesporně to pomůže v objektivitě při posuzování přihlášených piv i kvalitě samotné soutěže,“ dodal František Frantík.

Výsledky soutěže budou tradičně oznámeny na slavnostním zahajovacím večeru gastronomického festivalu Znojemský hrozen 2015 16. října 2015 ve Znojmě.

kategorie: Tiskové zprávy
Dolní navigace