Tiskové zprávy

www.certum.cz / Tiskové materiály / Tiskové zprávy
Celkem 56 článků
články: [1-10] [11-20] [21-30] [31-40] [41-50] další záznamy

CELIA DARK - české bezlepkové pivo pro celiaky, ale nejen pro ně, se představuje

CELIA DARK - české bezlepkové pivo pro celiakyPraha 9. dubna 2014 - Nabídka speciálních piv na českém trhu se rozšiřuje. Novinkou je pivo CELIA DARK, s jehož výrobou začal Žatecký pivovar. Pivo CELIA DARK je tmavým, originálním speciálním ležákem, uvařeným z žatecké vody, českého ječného, bavorského, barevného a karamelového sladu a žateckého chmele. Varným postupem se podařilo docílit syté tmavohnědé barvy a chuti, která překvapí svou jemnou silou a vyváženou hořkostí. Obsah alkoholu je 5,7% obj., koncentrace původní mladiny dosahuje14,60 %. Hodnoty lepku měřené certifikovanými laboratořemi jsou nižší než 0,5 mg/100ml, tedy hluboko pod normami obsahu lepku stanovenými jak Českou republikou, tak Evropskou unií. Na trhu bude nabízeno ve skleněné láhvi o obsahu 500 ml.

Žatecký pivovar v loňském roce zvýšil produkci i nabídku piv

Žatecký pivovar v loňském roce zvýšil produkci i nabídku pivPraha 9. dubna 2014 - Žatecký pivovar zvýšil výstav piva v roce 2013 na 34 453 hl, což je ve srovnání s předchozím rokem růst o více než 1,1 %. Tržby za vlastní výrobu dosáhly v témže období výše téměř 54, 2 mil Kč, což je ve srovnání rokem 2012 nárůst o 5,6 %. Podíl sudového piva činil 53 % z celkové produkce, láhvového piva byl 41 %, Zbytek, 6 % tvořily cisterny či pětilitrové soudky. Pivo v PET láhvích Žatecký pivovar nevyrábí.

V současné době pivovar, po uvedení CELIA DARK, vaří celkem 11 druhů a značek piv. Nejprodávanějším výrobkem bylo, stejně jako v předcházejících letech, pivo Žatec Premium, jedenáctistupňový světlý ležák, který tvoří přes 60 % výstavu. Podíl speciálů na celkové produkci roku 2013 tvořil 2,5% objemu. Zbytek tvoří výčepní pivo a dvanáctistupňový ležák. Pivo je z 86 % vyráběno pro domácí trh, export se na celkovém prodeji podílel 14 %. Vyváží se do 17 zemí 4 kontinentů.

Dánský pivovarnický gigant Carlsberg vstoupil do Žateckého pivovaru

Dánský pivovarnický gigant Carlsberg vstoupil do Žateckého pivovaruŽatec 4. dubna 2014 - Majitel Žateckého pivovaru, britský podnikatel Rolf Munding prodal 51 % svého majetkového podílu dánské pivovarské společnosti Carlsberg. Carlsberg, čtvrtý největší výrobce piva na světě, se mj. zavázal k rekonstrukcím budov pivovaru s cílem zvýšení atraktivity pivovaru a města Žatce pro cestovní ruch. Znamená to, že tak bude pokračovat a rozvíjet se proces obnovy pivovaru, který začal po změně vlastníka v roce 2001. Žatecký pivovar, jehož výstav činil v loňském roce 35 tisíc hl, zaměstnává 50 lidí.

Umělci inspirovaní Bohumilem Hrabalem a jeho dílem vystavují obrazy a sochy na Staroměstské radnici a v Galerii La Femme

Praha, 27. února 2014 - Vernisáž výstavy Pocta Bohumilu Hrabalovi u příležitosti 100. výročí jeho narození se uskutečnila na Staroměstské radnici v Praze. Akce se se svými díly účastní na sedmdesát malířů a sochařů, kteří se nechali inspirovat osobou spisovatele a jeho tvorbou i filmovou podobou jeho děl. Své práce vystavují Jiří Anderle, Adolf Born, Boris Jirků, David Vávra, Michael Rittstein, Miroslav Jiránek, Josef Blecha, Martin Němec a mnoho dalších.
Výstava se koná od 28. 2. do 22. 3. 2014 současně na Staroměstské radnici v Praze a v Galerii La Femme. Bude také prezentována v připravovaném obsáhlém katalogu, který vyjde v průběhu roku 2014.

Unikátní Výzkumné senzorické centrum v Praze zahajuje

Unikátní Výzkumné senzorické centrum v Praze zahajujePraha 15. října 2013 – Výzkumné senzorické centrum, svými parametry jedinečné v České republice, bylo slavnostně otevřeno ve Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském v Praze. Výzkumné pracoviště je určeno především k výzkumu, vývoji a inovacím v oblasti senzorické kvality potravin. Jeho analytická laboratorní část je zaměřena zejména na nápoje s hlavním zřetelem na pivo, senzorická část na zkoušky piva a nápojů s tím, že její vybavení umožňuje i studium a testování širokého spektra potravin, potravinářských surovin i výrobků běžného používání.

Jedním z důležitých úkolů vzniklého pracoviště je i umožnit hlouběji zkoumat a ověřovat charakteristické vlastnosti Českého piva. Chráněné zeměpisné označení, které České pivo získalo v rámci Evropské unie v roce 2008, umožnuje podporovat jeho jedinečnost a hájit jej proti těm, kteří by se na jeho fenoménu chtěli přiživit. Trvalá péče o České pivo na kvalitní vědecké bázi je proto pro budoucnost našeho pivovarství nezastupitelná.

Čtvrtý ročník soutěže speciálních a neobvyklých piv s novým názvem CEREVISIA SPECIALIS - PIVNÍ SPECIÁL ROKU 2013 a další kategorií

Praha 19. června 2013 – Stále populárnější soutěž speciálních a neobvyklých piv vyrobených pivovary v České republice nabízí od letošního, již čtvrtého ročníku několik změn. Nejvýznamnější je nový název soutěže CEREVISIA SPECIALIS - PIVNÍ SPECIÁL ROKU 2013. Další novinkou je i nová, čtvrtá soutěžní kategorie.

 
Soutěž se vyhlašuje v následujících kategoriích: světlá speciální piva (13,0 a více % EPM), polotmavá a tmavá speciální piva (13,0 a více % EPM, barva 20 j. EBC) a vyšší, v nové kategorii míchaná piva (tj. nízkoalkoholická nápoje vzniklé smícháním piva s ovocnou složkou) a poslední kategorií jsou neobvyklá piva. Tímto pojmem se rozumí např. svrchně kvašená piva, ochucená, piva vyráběná v našich podmínkách neobvyklou technologií, míchané nápoje na bázi nealkoholického piva. V této kategorii přihlašovatel může uvést parametr, kterým se pivo odlišuje, a komise k němu při hodnocení přihlíží.

První české bio pivo uvedeno na náš trh

Sváteční speciál  BIO  pivo ŽatecŽatec/Praha, 17. prosince 2012 – Žatecký pivovar, spol. s r. o., uvádí na český pivní trh bio pivo Žatec Sváteční speciál BIO. Nápoj vznikl ve spolupráci s Chmelařským institutem, s. r. o.

„Jsme nadšeni, že i tak jsme první, kdo uvádí do oběhu první certifikované bio pivo uvařené v ČR. Zvolili jsme sváteční ležák,“ vysvětlil Ing. Tomáš Lejsek, jednatel Žateckého pivovaru, spol. s r. o.

Chmelařský institut, s. r. o., jako komplexní privátní vědecko-výzkumné pracoviště v oblasti pěstování, sklizně a posklizňové úpravy chmele v posledních letech zaznamenával zejména ze zahraničí poptávku po českém chmelu v kvalitě „BIO“. Oproti jiným plodinám pěstovaným v ekologickém zemědělství však existovalo značné riziko finanční újmy při selhání zvažované strategie pěstování. Existovala celá řada otázek, které bylo a stále je třeba experimentálně ověřit. Proto se Chmelařský institut přihlásil v roce 2010 do veřejné soutěže výzkumu a vývoje, kterou vyhlásilo Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR v rámci programu TIP, s projektem nazvaným „České bio pivo“. Ministerstvo soutěž vyhodnotilo a podpořilo řešení projektu formou spolufinancování. Projekt, ev. č. FR-TI3/376 „České bio pivo“, je řešen v letech 2011 až 2013.

Gabriela Basařová, první dáma českého pivovarství a sladařství oceněna medailí Za zásluhy

Gabriela Basařová přebírá ocěnění z rukou prezidenta V. KlausePraha 19. prosince 2012 – Profesorka Gabriela Basařová, renomovaná a respektovaná odbornice a pedagožka českého pivovarského a sladařského sektoru, převzala z rukou prezidenta České republiky státní vyznamenání, a to medaili Za zásluhy o stát v oblasti vědy, výchovy a školství. Stalo se tak letos 28. října při oslavě státního svátku na Pražském hradě. Pro plzeňskou rodačku se obor pivovarnictví stal nejen celoživotním zaměstnáním, ale také koníčkem a posláním.

Gabriela Basařová a další osobnosti kmotry Pivovarského kalendáře 2013

Gabriela Basařová, RNDr. Karel Kosař, CSc., Ing. František Šámal a Ing. Jan Veselý se stali kmotry a současně představili Pivovarský kalendář 2013Praha 19. prosince 2012 – Profesorka Ing. Gabriela Basařová, DrSc., legenda pivovarské a sladařské síně slávy, sladařský vědec a expert RNDr. Karel Kosař, CSc., Ing. František Šámal, předseda ČSPS a Ing. Jan Veselý, výkonný ředitel ČSPS se stali kmotry a současně představili Pivovarský kalendář 2013. Přiťukli si tradičně českým pivem a popřáli kalendáři mnoho spokojených čtenářů.

Pivovarský kalendář 2013 na více než 360 stránkách nabízí zejména přehled nejvýznamnějších pivovarských a sladařských výročí. Velmi vyhledávanou částí kalendáře je detailně zpracovaný a aktualizovaný přehled pivovarů s údaji o jejich výstavu či sortimentu. Letos byly podniky poprvé rozděleny na průmyslové pivovary a minipivovary na základě žádostí od čtenářů. Nechybí ani přehled sladoven. Stále žádanější je rovněž část obsahující statistiky o výrobě piva podle jednotlivých zemí a kontinentů a též podle výrobců. Tato data jsou aktualizována až do konce roku 2011. V kalendáři nechybí ani údaje o produkci sladu a jeho nejvýznamnějších producentech, stejně jako údaje o našem a světovém chmelařství.

Dámská pivní volba 2012, jedinečná anketa popularity piva mezi naší ženskou populací, zahajuje

Praha 31. srpna 2012 – Dámská pivní volba 2012, ve světě ojedinělá anketa popularity piv mezi ženami, začíná. Anketu společně vyhlásily První dámský pivní klub a Český svaz pivovarů a sladoven. Třetí ročník ankety se pořádá jako projev uznání Janě Herodkové in memoriam, novinářce, která byla zakládající členkou a první prezidentkou Prvního dámského pivního klubu a zasloužila se nejen o osvětu, ale i o popularizaci tohoto nápoje mezi ženami.

Celkem 56 článků
články: [1-10] [11-20] [21-30] [31-40] [41-50] další záznamy
Dolní navigace