CEREVISIA SPECIALIS - Pivní speciál roku

www.certum.cz / CEREVISIA SPECIALIS - Pivní speciál roku


Koronavirová epidemie zájem o soutěž Pivní speciál roku 2020 neovlivnila

Praha 14. října 2020 – Ani současná epidemiologická situace neměla negativní dopad na zájem průmyslových pivovarů všech velikostí zúčastnit se jedenáctého ročníku soutěže CEREVISIA SPECIALIS – Pivní speciál roku. Celkem 10 pivovarů přihlásilo do soutěže 42 vzorků. Letošní ročník opět potvrdil dlouhodobé úspěchy náchodského pivovaru PRIMÁTOR a. s., který byl, s 8 umístěními na stupních vítězů, nejúspěšnější. Na pomyslném druhém místě se 4 oceněními byla piva z Plzeňského Prazdroje, a.s. O třetí místo se dělí se 3 oceněními Pivovar Nymburk, s.r.o. a Pivovar Svijany, a.s.

Soutěž Pivní speciál roku 2020 zahajuje

Praha 19. července 2020 – Jedenáctý ročník soutěže speciálních a neobvyklých piv vyrobených komerčními pivovary v České republice CEREVISIA SPECIALIS - Pivní speciál roku byl vyhlášen. Tradičně se bude soutěžit v kategoriích světlá speciální piva (13,0 a více % EPM), dále polotmavá a tmavá speciální piva (13,0 a více % EPM, barva 20 j. EBC a vyšší) a v kategorii neobvyklá piva. Do ní patří různá svrchně kvašená piva, a dále např. pšeničná piva, míchaná piva (beercoolery), ochucená piva vyráběná v našich podmínkách neobvyklou technologií, míchané nápoje na bázi nealkoholického piva. Vyhlašovatelem soutěže je společnost PORT spol. s r. o., odborným garantem je Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. Uzávěrka přihlášek je 18. září 2020. Degustace se uskuteční 7. a 8. října 2020 v senzorickém centru Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, a.s.

V jubilejním ročníku soutěže pivních speciálů byly oceněny tradiční značky i pivní novinky

 Praha 16. října 2019 – Jubilejní, desátý ročník soutěže CEREVISIA SPECIALIS – První speciál roku 2019 byl ve znamení úspěchů tradičních značek i pivních novinek z devíti velkých i malých pivovarů. Nejvíce ocenění, celkem pět, si ze soutěže odnesl pivovar PRIMÁTOR a.s. a čtyři PIVOVAR SVIJANY, a.s

O výsledcích rozhodl dvacetičlenný degustační tým složený ze dvou komisí. První, dvanáctičlenná složená ze zástupců např. Zemědělské univerzity v Praze, Chmelařského institutu, Státní zemědělské potravinářské inspekce, Vysoké školy chemicko-technologické, Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského i mj. nezávislých pivovarských expertů posuzovala 44 přihlášených piv z 13 průmyslových pivovarů. Kromě ní pivní vzorky posuzoval i osmičlenný panel významných osobností, které se pivu a pivovarské problematice dlouhodobě věnují, jako např. novináři, lékař, vědecko-výzkumný pracovník a marketingoví specialisté.

Dolní navigace