Tiskové zprávy

Český slad si přes složitou situaci na mezinárodních trzích pozici udržel

Praha 23. března 2011 – Domácí sladovny v rámci Českého svazu pivovarů a sladoven vyrobily v roce 462 522 t sladu, což je o 5,8 % méně než v roce 2009. Obchodní sladovny vyprodukovaly 340 451 t sladu, tedy 73,6 % celkové produkce. Pivovarské sladovny vyrobily 122 071 t sladu a jejich podíl na celkové výrobě českého sladu činil 26,4 %. Největší producentem sladu v České republice jsou Sladovny Soufflet ČR, které celkem vyrobily 313 369 tun sladu. Největší pivovarskou sladovnou je sladovna Plzeňského Prazdroje, jejíž produkce dosáhla objemu 84 783 t.

Do zahraničí se vyvezlo 240 984 t, což je meziroční pokles o 1,1 %. Největším exportérem českého Sladu jsou Sladovny Soufflet ČR, jejichž podíl na celkovém exportu českého sladu činí 95,9 %.Tradičně nejvýznamnějšími odběrateli sladu z České republiky jsou Polsko, kam bylo vyvezeno přes 45 % vývozu a Spolková republika Německo, která se podílí na exportu českého sladu 14,4 %. Nejdynamičtější meziroční nárůst zaznamenal vývoz do Velké Británie, dále především na Kubu, do Ruska a Maďarska. Český slad se vyváží do 41 zemí, kromě tradičních destinací např. na Nový Zéland, na Srí Lanku a do Panamy.

 
„Přes složitou situaci na domácím i zahraničním trhu se podařilo pozice českého sladu relativně uhájit a z dlouhodobého hlediska ji můžeme považovat za stabilizovanou,“ uvedl Ing. Richard Paulů, člen předsednictva Českého svazu pivovarů a sladoven. „Dostatek kvalitního tuzemského sladovnického ječmene bude klíčovým předpokladem k udržení pozice českého sladařství v příštích letech,“ doplnil Richard Paulů.
 
Za posledních 6 let se Česká republika stala čtvrtým nevýznamnějším exportérem sladu v rámci EU. Podíl českého sladu na celkovém exportu této komodity v rámci EU vzrostl z 5,2 % v roce 2006 na 6,4 % v loňském roce, což vytváří dobré předpoklady pro další růst při očekávaném oživení poptávky po pivu v roce 2011 zejména v zemích, kam směřuje export českého sladu.
 
České sladovny vyrábějí z téměř 97 % slad českého typu, zbytek tvoří slad mnichovský, diastatický, karamelový a barevný a dále menší množství pšeničného sladu.
 
České sladovnictví je důležitým stabilizačním faktorem pro řadu zemědělských producentů sladovnického ječmene. Osevní plochy však mají v posledních pěti letech sestupnou tendenci a v roce 2010 dosáhly nejnižší hodnotu od roku 1989 – 278 718 ha. Nejpěstovanější mezinárodní odrůdy jsou Sebastian a Prestige, mezi odrůdami doporučenými pro České pivo jsou nejoblíbenější odrůdy Malz a Bojos.
kategorie: Tiskové zprávy
Dolní navigace