Tiskové zprávy

Festival o gastronomii Znojemský hrozen 2014 nabídne řadu novinek

Praha 27. srpna 2014 – Již 16. ročník mezinárodního televizního a rozhlasového festivalu o gastronomii Znojemský hrozen se uskuteční 16. - 18. října 2014 ve Znojmě. Nabídne vedle tradičních soutěží a přehlídek i několik novinek. Postarají se o to především odborné semináře.

Ouverturou letošního ročníku je oblíbená soutěž mladých kuchařů „Znojemská pečeně“. Hned první den festivalu se uskuteční vernisáž výstavy dětských kreseb „Plný talíř malování“ pod záštitou Českého rozhlasu určená především pro veřejnost. Páteří festivalu bude, jak se stalo tradicí, soutěžní mezinárodní přehlídka televizních a rozhlasových pořadů o gastronomii. Projekce budou nejen pro odbornou porotu, ale pořady budou zpřístupněny i nejširší veřejnosti na několika místech ve městě.

Novinkou festivalu je odborný seminář pro minipivovary. Odborníci z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského vystoupí s přednáškami Mikrobiologie v minipivovarech a o novinkách v oblasti legislativy pojedná téma Nové požadavky na značení lahví . V rámci semináře budou rovněž prezentovány výsledky unikátního a prozatím nejrozsáhlejšího dotazníkového šetření mezi minipivovary a obcemi na téma minipivovary jako příležitost pro cestovní ruch.

„Fenomén rozvoje českých minipivovarů stále významněji ovlivňuje pivovarský sektor a náš festival na to reaguje seminářem, který nabídne pivovarníkům řadu cenných a zajímavých informací, které jim pomohou v jejich každodenní práci,“ uvedl PhDr. Adolf Boháček, výkonný ředitel festivalu Znojemský hrozen „Nepochybně cenné marketingově-prodejní signály nabídne i prezentace výsledků výzkumu o tom, do jaké míry jsou již dnes minipivovary atraktivitou pro regionální cestovní ruch,“ dále poznamenal PhDr. Adolf Boháček.

Poprvé se na znojemském festivalu uskuteční workshop s tematikou media a gastronomie. Gastroshow KLASA týmu představí umění jednoho z nejlepších českých kuchařů s oceněním od společnosti Michelin. Součástí programu festivalu bude i vyhlášení výsledků soutěže Kuchařská kniha 2014 a Gastro časopis 2014. Ocenění budou předána vítězům na slavnostním gala večeru.

V rámci festivalu se uskuteční i slavnostní vyhlášení výsledků již pátého ročníku soutěže speciálních a neobvyklých piv vyrobených pivovary v České republice CEREVISIA SPECIALIS - PIVNÍ SPECIÁL ROKU 2014. Vyhlašovatelem soutěže je společnost PORT spol. s r. o., odborným garantem je Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. Představitelé vítězných pivovarů převezmou ocenění za nejlepší piva ve čtyřech soutěžních kategoriích při slavnostním zahájení festivalu 16. října 2014.

kategorie: Tiskové zprávy
Dolní navigace