Tiskové informace

Z obdivu k českému pivu se ho Japonec učí správně vařit

Praha únor 2008 – Tvrdit o českém pivu, že je světoznámé, to může znít jako klišé. Pokud ale existuje někdo, kdo má české pivo rád, je přitom z druhé strany zeměkoule a rozhodne se, že ho lépe pozná právě tam, kde je toto pivo domovem, to už klišé není. Takovým člověkem je muž, Japonec z Kjóta, dnes druhého největšího japonského města a kdysi sídla tamějšího císařství.

Dnes šedesátiletý Shoji Yoshikawa je managerem jedné kjótské nemocnice. Jeho velkou láskou je – jako pro nejednoho Japonce – cestování. Objel skoro celý svět a při jedné z cest loni navštívil i Českou republiku. Navštívit ji a neokusit české pivo k sobě moc nejde. A tak si pan Yoshikawa pivo nejen oblíbil, ale také se rozhodl, že jej více pozná. Už jeho první návštěva se díky pivu protáhla ze 14 dní na dva měsíce. Letos se přihlásil do kurzu na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze, aby získal potřebné teoretické znalosti. Vedle toho chce proniknout i do tajů vlastní výroby českého piva, a proto se ho v restauraci a pivovaru v Pivovarském domě, který vlastní PIVO Praha, s. r.o., pod dohledem zkušených sládků a dalších odborníků učí sám vařit. S vařením českého piva se pan Yoshikawa seznamuje též na dalších místech v Čechách, na Moravě i ve Slezsku. Byl např. v pražském restauračním pivovaru U Medvídků, navštívil minipivovar v ostravském Zábřehu a ve Štramberku, podíval se do pivovaru Černá Hora i do Třeboně. Aby jeho znalosti byly úplné, prohlédl si výrobu piva v Plzeňském Prazdroji i Budějovickém Budvaru a v některých dalších velkých průmyslových pivovarech.

Shoji Yoshikawa ještě neví, jestli bude český typ piva nakonec sám opravdu vařit. Chce však vědět o českém pivu víc i z jiného důvodu. Potřebné znalosti mu pomohou stát se jedním z historicky prvních, ne-li úplně prvním japonským pivním someliérem, nebo jak se stále častěji říká: pivníkem. Člověk, který o pivu nejen hodně ví, ale dovede také přesně určit jeho místo v gastronomii. Např. nabízet jeho jednotlivé druhy ke konkrétním jídlům, k dané příležitosti. A to je podle všeho v Japonsku prozatím málo známé umění.

„O Japonsku se říká, že je to země vycházejícího slunce, Česko je zas zemí piva. Slunce i pivo mají něco společného. Slunci se říká, že je to zlatý kotouč na nebi, českému pivu, že je to zlatavý mok,“ říká o svému vztahu k tradičnímu českému nápoji Shoji Yoshikawa. „A české pivo je pro mne nový život,“ dodává pan Yoshikawa. V jeho hlase nezní ani trochu nadsázky.

Dolní navigace