Tiskové zprávy

www.certum.cz / Tiskové materiály / Tiskové zprávy
Celkem 56 článků
články: [1-10] [11-20] [21-30] [31-40] [41-50] další záznamy

Čeští pivovarníci na semináři v Bruselu: ne restrikce a prohibice, ale výchova je cestou k rozumné konzumaci piva

Praha 7. dubna 2009 – Čeští pivovarníci u příležitosti českého předsednictví Evropské rady, které má motto Evropa bez bariér, pokračují na půdě Evropské komise v informační kampani proti nadměrné konzumaci alkoholu. Na nedávném semináři, nad kterým převzala záštitu Stálá mise ČR při EU a spolupořádala jej Brewers of Europe, mezinárodní organizace hájící zájmy pivovarníků, prezentovali mj. názor, že je třeba bez předsudků posoudit vztah konzumace piva a zdraví, zejména zdůraznit roli pivovarníků při výchově veřejnosti k zodpovědné konzumaci piva.

Rekordní počet českých firem na stuttgartském veletrhu Slow Food 2009

Praha, 19. března 2009 – Česká republika bude mít na letošním již třetím ročníku veletrhu Slow Food, který se koná ve dnech 2. – 5. dubna v německém Stuttgartu 12 vystavovatelů reprezetujících vzorek malých nebo středních výrobců potravin z různých koutů země. Návštěvníkům nabídne uzenářské výrobky firma Ing. Václav Kozel, moravská vína CROY Concept, destiláty budou z vizovické firmy Rudolf Jelínek, sýry představí sýraří AW z Loštic, pivo bude z Pivovaru Náchod, suchary od výrobce Lomnické suchary, pekárenské výrobky zastupuje společnost Danuška Štefanová, včelí produkty Včelapodukt, koření od producenta CERIA, cukrářské výrobky, které vyrábí firma Vladimíra Veselá – cukrářství s.r.o. a MUDr. Milan Kantorek, výrobce originálního Kmínového likéru, tedy produkty vesměs české provenience. Českou expozici organizuje Slow Food Česká republika ve spolupráci s Česko-německou obchodní a průmyslovou komorou s cílem podpořit propagaci české gastronomie v zahraničí. Letos poprvé se také uskuteční Český den. O účast na letošním veletrhu byl mezi vystavovateli velký zájem a zúčastní se jej více než 300 firem především z Německa, Itálie a dalších, hlavně evropských zemí.

Průzkumy prokázaly: umírněná konzumace piva působí proti stresu

Praha 25. února 2009 – Výsledky projektu NUTRASTRESS (Nutraceutický význam piva) potvrzují, že pravidelná umírněná konzumace piva českého výrobce v modelu akademického stresu (tj. během zkouškového období) vedla k jeho snížení. Studenti po dobu 60 dní konzumovali jedno pivo denně (velké pro muže, malé pro ženy). Po této době nedošlo k očekávanému obvyklému poklesu absolutního počtu lymfocytů u sledovaných osob, což je průvodní jev období, kdy na člověka negativně působí stres. Naopak, v hodnocené skupině došlo k průměrnému vzestupu absolutního počtu lymfocytů o 8 % neboli k posílení obranného systému zkoumaných osob. Lymfocyty, které jsou druhem bílých krvinek, tvoří základ obranného (imunitního) systému lidského organismu. Toto zjištění vyplynulo z průzkumu, který uskutečnil odborný tým vedený doc. MUDr. Petrem Petrem, PhD., vedoucím pracoviště Klinické farmakologie Nemocnice České Budějovice, a. s., a nesl název „Vliv frekventní umírněné konzumace piva na absolutní počet lymfocytů u člověka v modelu akademického stresu“. Výzkum patří do úkolů, na jejichž řešení se podílí i Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s.

Pivovarský kalendář se s přestávkami vydává již 135 let

Praha 21. ledna 2009 – Pivovarský kalendář v podobě kapesních vydání má 135 let dlouhou tradici. Pivovarský kalendář 2009, který vydal Výzkumný ústav pivovarský a sladařský v Praze a na jehož vydání se podíleli především redaktoři odborného měsíčníku Kvasný průmysl, nabízí na více než 300 stranách především Kalendárium, které obsahuje výročí významných osobností pivovarského, sladařského a chmelařského odvětví a také významných historických události pivovarského průmyslu u nás. Pivovarský kalendář již tradičně uvádí nejnovější statistická data o pivovarství a sladařství u nás i ve světě a také adresář pivovarů, sladoven a vybraných institucí působících v pivovarském průmyslu. Nalezneme v něm rovněž přehledný seznam soutěží piv a jejich vítězů v roce 2008. Kalendář však má také část, kterou oceňuje především odborná veřejnost. Tvoří ji články o surovinách nezbytných k výrobě piva, a především odborné statě o pivu a jeho výrobě. Ty představují výsledky nejnovějších výzkumů vědeckých a odborných institucí činných v pivovarství. V kalendáři nalezneme rovněž informace o legislativě nebo některé zajímavosti z historie pivovarství u nás.

České pivovary i letos pokračovaly v kampaních proti konzumaci alkoholu mladistvými a řidiči a připravují novinky pro rok 2009

DOMLUVME SE!Praha 22. prosince 2008 – České pivovary pokračovaly i v letošním roce v projektech Iniciativy zodpovědných pivovarů (www.iniciativapivovaru.cz). Ty jsou zaměřeny proti konzumaci alkoholu za volantem a jakékoli konzumaci alkoholu mladistvými. Dlouhodobý program DOMLUVME SE!, který členské pivovary Českého svazu pivovarů a sladoven spolupořádají s oddělením Ministerstva dopravy – BESIPem a Fórem PSR, se zaměřuje na mladé lidi ve věku 17–35 let. Kampaň je oslovuje prostředky a formami, které jsou pro ně přijatelné, např. hudebními akcemi. Během 10 koncertů kapel Wanastovi Vjecy, 10 dvojkoncertů skupin Divokej Bill a Tři sestry a 10 koncertů kapely Chinaski byli mladí upozorněni frontmeny skupin na nebezpečí řízení pod vlivem alkoholu. Tyto akce navštívilo 61 328 diváků. Dobrovolně se podrobilo zkoušce na alkohol neboli „dýchlo“ 3 080 návštěvníků, 2 345 z nich mělo v krvi nula promile alkoholu a obdrželo suvenýry.

Alkohol a zdraví ve světle současných vědeckých výzkumů

Praha 26. listopadu 2008 – Nejnovější výzkumy potvrzují závěry vědeckých zkoumání, že rozumná konzumace alkoholu pozitivně ovlivňuje fyzickou a duševní kondici zdravého člověka. Ve srovnání s abstinenty jsou ti, kteří dodržují relativně bezpečnou dávku konzumace alkoholu (pro zdravou dospělou populaci v rozmezí 20–40 g alkoholu za den, např. 0,5–1 l piva denně u mužů, u žen 0,3–0,6 l), méně náchylní např. na kardiovaskulární onemocnění, která jsou nejčastější příčinou úmrtí současné populace. Pokud se spotřeba alkoholu pohybuje v uvedeném rozmezí, u zdravých jedinců dochází ke zvýšení sérové koncentrace HDL cholesterolu, což vede k poklesu krevního tlaku v důsledku rozšíření cév, změn vodního a minerálového hospodářství a snížení srážlivosti krve. Po požití piva se snižuje hladina krevního cukru a dochází např. ke zvýšení citlivosti na inzulin, ke snížení frekvence infekcí apod. Na druhé straně má však nadměrná konzumace alkoholu negativní účinky na lidské zdraví. Projevují se rizikovým chováním pod vlivem alkoholu, např. při řízení motorových vozidel. Je zajímavé, že se při zkoumání výše spotřební daně a konzumace alkoholu na vzorku 27 evropských zemí ukázalo, že neexistuje žádná korelace mezi zdaněním alkoholu a jeho spotřebou.

Velká česká pivní kniha nabízí unikátní pohled na naše pivo a pivovarství

Velká česká pivní kniha představena - zleva Jan Veselý, Zdeněk Susa a Bohumil FišerPraha 26. listopadu 2008 – Nová kniha mapující historii a současnost českého piva a pivovarství byla představena veřejnosti. Jejím autorem je doc. MUDr. Zdeněk Susa, CSc., významný český pneumolog. Susova kniha na 240 stranách nabízí mnoho zajímavých informací, historických faktů a nových pohledů na jedno z nejstarších a nejpopulárnějších odvětví lidské činnosti na území dnešní České republiky. Kniha představuje unikát v tom, že vedle historických faktů ověřených studiem archivů a bádáním přímo v pivovarech obsahuje netradiční náhledy na pivo a pivovarství, které ani odborná literatura dosud nenabídla. Susa mapuje vedle pivovarů, které již zanikly, rovněž ty, které dodnes existují, ale v nichž byla výroba piva zastavena, a také ty, které fungují a vyrábějí nápoj, který je u nás a ve světě stále populárnější. Kniha je doplněna unikátními snímky a jistě bude pro každého příznivce piva velmi objevnou četbou.

Český sládek spojuje tradiční řemeslo a soudobou profesionalitu, ale je i významným poslem českého piva v zahraničí

Praha 24. září 2008 – V současné době pracuje nejméně šestnáct českých sládků v sedmi zemích světa. Nejvíce jich působí ve Vietnamu, dále v Rusku a Rakousku. Vaří pivo i v Uzbekistánu, Kanadě, Japonsku a Slovinsku. Od roku 1990 jich bylo více než 45 a vedle takových míst, jako je Rapa Nui na Velikonočních ostrovech, zanechali své stopy téměř ve všech kontinentech světa. Nejčastěji pracovali v Japonsku, Rusku, Vietnamu, ale také v Jihoafrické republice, Mongolsku, Itálii, Mexiku, Tunisu, Francii, na Balkáně a v dalších zemích. Toto povolání však není pouze doménou mužů, např. na Filipínách působila česká zástupkyně této profese. Mnozí naši sládci pracují v cizích zemích při kontrole licenční výroby renomovaných českých piv. Uváděli do chodu a vedli nové pivovary postavené českým strojírenstvím, některé experty si vyžádali zahraniční majitelé pivovarů.

V soutěži České pivo 2008 mezi nejlepšími piva z malých i velkých pivovarů, novináři rozhodli o našich nejpopulárnějších pivech

Praha 25. září 2008 – Celkem 24 pivovarských odborníků, sládků, vědeckých a pedagogických pracovníků vybralo z nabídky 64 značek nejlepší piva v letošní degustační soutěži České pivo 2008. Po úspěšné premiéře v loňském roce měl i letošní ročník 5 kategorií. V tradičně nejprestižnější kategorii světlých ležáků, kterých bylo posuzováno 23 značek, vyhrál Velkopopovický kozel Medium z produkce Pivovaru Velké Popovice, který patří do skupiny Plzeňský Prazdroj, a. s., na druhém místě skončil Velkopopovický kozel Premium od stejného výrobce a na třetím se umístil ležák Litovel Premium z Pivovaru Litovel, a. s., patřícího do skupiny PMS Přerov. Do kategorie světlá výčepní piva bylo přihlášeno 19 značek a vyhrál Zubr Gold z Pivovaru Zubr, a. s., ze skupiny PMS Přerov, jako druhá byla vybrána Holba Classic z Pivovaru Holba, a. s., ze stejné skupiny a třetí skončil Janáček Patriot z Pivovaru Janáček, a. s.

Vysoká škola cestovního ruchu, hotelnictví a lázeňství na prahu nového akademického roku

Praha, 9. září 2008 - Vysokoškolských zařízení, která nabízejí možnost studia v cestovním ruchu v České republice každoročně přibývá. Vedle těch, která mají tradici a vybudovaly si dobrou pozici doma a v některých případech i v zahraničí, jsou i ty, které reagují na společenskou poptávku po vysokoškolsky vzdělaných a odborně způsobilých absolventem v tak dynamického odvětví služeb, jakým cestovní ruchu ve světě i u nás je.

Celkem 56 článků
články: [1-10] [11-20] [21-30] [31-40] [41-50] další záznamy
Dolní navigace